Ga naar de inhoud
Home » Speekseltest

Speekseltest

Vanaf nu zijn er speekseltesten bij de Transvaal Apotheek te koop. Hiermee kunt u uw eigen speeksel testen op cannabis (THC).

Leest u de onderstaande informatie a.u.b. zorgvuldig.


De grenswaarden van de speekseltest zijn:

THC (delta9-THC)

30 microgram/L

THC-COOH (11-Nor-9-Carboxy-delta9-THC)

50 microgram/L

THC-OH (11-Hydroyx-delta9-THC)

50 microgram/L

Positief testresultaat (boven grenswaarden tabel)
Bij een positief testresultaat (er is géén streepje zichtbaar bij 'THC'), weet u zeker dat u wettelijk gezien strafbaar bent als u gaat autorijden. Dus: géén streepje = teveel THC = autorijden verboden.

Negatief testresultaat (onder grenswaarden tabel)
Bij een negatief testresultaat (er is een streepje zichtbaar bij 'THC'), is de hoeveelheid THC in uw speeksel lager dan de grenswaarde van de speekseltest. Let op: deze wijkt af van de wettelijk vastgestelde limieten*.

Hoewel in de wet* strengere limieten zijn vastgesteld dan de speekseltest kan meten, gaat de politie bij een negatieve testuitslag van een afgenomen speekseltest niet over tot vervolgonderzoek (lees: bloedonderzoek bij een laboratorium). Deze test is een van de meest gevoelige speekseltesten die beschikbaar is. De speekseltesten die we verkopen hebben het CE-keurmerk**.

Voordat u besluit de speekseltest bij uzelf af te nemen, is het  belangrijk dat u gedurende een periode (minimaal 7 dagen) een onveranderd gebruik heeft van de cannabisolie. N.B. Neem de test dus niet af tijdens het opbouwen. Voor het afnemen van de test is het ook belangrijk dat u een moment uitkiest dat u normaliter auto zou rijden. U neemt bijv. de speekseltest een half uur tot een uur voordat u zou autorijden af.

Voorbeeld:
Stel dat u de cannabisolie 2 keer per dag gebruikt ('s ochtends en 's avonds) en u rijdt iedere ochtend naar uw werk, dan neemt u de speekseltest een half uur tot een uur af voordat u zou autorijden 
de speekseltest af.

*De wet hanteert een THC limiet van 3,0 microgram/L bloed. 
**CE-keurmerk*: CE staat voor Conformité Européenne, wat betekent in overeenstemming met de Europese regelgeving. 

Disclaimer: de uitslag van de speekseltest is uitsluitend indicatief en is juridisch niet rechtsgeldig als bewijs.