Ga naar de inhoud
Home » Antidepressiva afbouwen

Antidepressiva afbouwen

Persoonlijke begeleiding

Bij het afbouwen van antidepressiva kunnen zich allerlei problemen voordoen, waardoor het patiënten niet lukt om te stoppen met de medicatie. De Transvaal apotheek kan ondersteuning bieden via een persoonlijke begeleidingstraject zo nodig in combinatie met een apotheekbereiding. Zo hopen wij de kans van slagen van het afbouwen van antidepressiva te vergroten. Het doel is om patiënten onder begeleiding van de behandelaar en de Transvaal apotheek  in gemiddeld 8 tot 10 weken te laten stoppen met het gebruik van antidepressiva.

Consulten

De patiënt consulteert tijdens het afbouwtraject (minimaal) 3 keer een getrainde apothekersassistent. De patiënt wordt voorbereid op de start van het afbouwtraject middels een intakegesprek. Halverwege het traject vindt een tussentijdse evaluatie plaats met zo nodig bijsturing. Het traject wordt afgerond met een eindevaluatie na stoppen. Tijdens de looptijd en na afloop van het afbouwtraject is er aandacht voor problemen zoals onttrekkingsverschijnselen en zijn de apothekersassistenten bereikbaar voor vragen van de patiënt, extra toelichting en/of begeleiding. 

Bereiding op maat

Het afbouwen van de medicatie in het traject dient te verlopen via tabel 3 van het "Multidisciplinair document afbouwen SSRI's & SNRI's". De Transvaal apotheek kan indien noodzakelijk voor het slagen van het afbouwtraject een specifieke bereiding op maat maken, zoals een lagere sterkte van een antidepressivum. Een voorbeeld is Venlafaxine 1 en 5 mg tabletten met gereguleerde afgifte. Ook bij een afwijkend afbouwschema is een apotheekbereiding mogelijk. De beoordeling van de noodzakelijkheid van het magistraal bereiden van de benodigde sterktes uit tabel 3 ligt bij de apothekers van Transvaal apotheek. 

Vergoeding

U bent verzekerd bij VGZ

Het afbouwtraject van venlafaxine in 8 tot 10 weken wordt vergoed door VGZ. Consultkosten en kosten voor de venlafaxine 1 mg en 5 mg apotheekbereiding worden vergoed. De kosten vallen onder het eigen risico. Het afbouwtraject mag met maximaal 4 weken verlengd worden. Als blijkt dat de patiënt na de verlenging van 4 weken nog niet volledig is afgebouwd, kan via een gemotiveerde machtigingsaanvraag een verdere verlenging van het afbouwproject worden aangevraagd. 

U bent verzekerd bij CZ

CZ vergoedt een afbouwtraject in 8 tot 10 weken van alle antidepressiva zoals omschreven in het Multidisciplinair document "Afbouwen SSRI's & SNRI's". Consultkosten en kosten voor een apotheekbereiding worden vergoed. De kosten vallen onder het eigen risico. Het afbouwtraject mag met maximaal 4 weken verlengd worden. Als blijkt dat de patiënt na de verlenging van 4 weken nog niet volledig is afgebouwd, kan via een gemotiveerde machtigingsaanvraag een verdere verlenging van het afbouwproject worden aangevraagd. 

U bent verzekerd bij Zilveren Kruis

Zilveren Kruis vergoedt een afbouwtraject in 8 tot 10 weken van alle antidepressiva zoals omschreven in het Multidisciplinair document "Afbouwen SSRI's & SNRI's". Deze afbouwmedicatie valt onder de Basisverzekering. U hoeft dus niets bij te betalen. Houd u wel rekening met het eigen risico.

Overige zorgverzekeraars

Op dit moment zijn wij aan het onderhandelen met andere zorgverzekeraars over de vergoeding van een afbouwtraject. Neem contact op met de Transvaal apotheek voor meer informatie. 

Belangrijke informatie

Indien er afgeweken wordt van het Multidisciplinair document "Afbouwen SSRI's & SNRI's" kan de apotheker oordelen dat een afbouwtraject niet rationeel is en niet voor vergoeding in aanmerking komt. Het afbouwtraject is dan op kosten van de patiënt. U wordt vooraf hierover geïnformeerd. 

Aanmelden?

De behandelend arts bepaalt of een patiënt onder begeleiding kan starten met het afbouwen van antidepressiva. De apotheekbereidingen en begeleiding vanuit Transvaal apotheek zijn een aanvulling op de begeleiding vanuit de behandelaar van de patiënt. De arts kan patiënten die in aanmerking komen voor het afbouwtraject doorverwijzen, inclusief recept, naar de Transvaal apotheek. We verzoeken de aanvraag op onze website te doen via knop "Aanvraag afbouwtraject

Contact 

Voor vragen kunt u onderstaande formulier invullen. Ook als u een vraag heeft of uw recept al binnen is, kunt u onderstaande formulier gebruiken. U wordt zo snel mogelijk terug gebeld of u krijgt reactie via de mail. 

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Privacyverklaring*
De Transvaal Apotheek behandelt uw persoonlijke gegevens met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, conform de eisen van de Algemene verordering gegevensbescherming (AVG). Bekijk de volledige Privacyverklaring (opent op nieuwe pagina)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.